Guidade turer

By admin
Kommentarer inaktiverade för Guidade turer

2014-06-18

Nu finns det möjligheter att gå in på externa länk för fornminneskarta

Samt du som vill på egen hand söka de olika registrerade platserna med fornfynd får vi hänvisa till externlänk

Fornminnes register

Vi kan för närvarande inte genomföra guidade, återkommer i frågan.

Stridsyxefolket

 

Till Överboda kom Stridsyxefolket cirka 2000 f.Kr. De hade förutom stridsyxor, med sig flintyxor. Flintan kommer från Danmark/Skåne, men yxorna liknar de som finns i Mälardalen. I Dalsjö har man hittat cirka 10 yxor och i norra delen av Överboda ytterligare 5 stycken. Depåer av detta slag är unika. I Bjurselet med omnejd finns flera depåer, med väldiga mängder liknande yxor. Annars hittar man denna typ av yxor en och en, eller möjligen två.

Stridsyxefolket hade även med sig jordbruk: får/get samt spannmål. I Överboda finns minst tre av deras bosättningar.

Den närmaste Stridsyxan finns i Djäkneböle. Dessutom finns det stridsyxor i Storuman, det vill säga efter samma vattenväg, som Dalsjön.

Guidade turer

Vi kan erbjuda guidade turer runt Dalsjön, där vi tittar på dessa stenåldersboplatser, men även annat sevärt av modernare slag: tjärdalar, tegelbruk, kvarnrester Sveriges längsta björkallé, den gamla skolan, Doktorinna Axelina Näslunds hus.

Vi kan erbjuda guidad tur till Den stora stenen. Ett enormt flyttblock som inlandisen tog med sig för cirka 10 000 år sedan och lämnade högst uppe på åsen. Där har vi mycket fina ristningar från medeltiden, med bland annat solkors. Vi lagar mat i kokgrop, samt sysslar med lite stenålder.

Vi kan erbjuda en längre visning, där förutom Stora Stenen ingår, hinner vi även med en mycket fin ristning på en liten sten som ligger på ett röse. Här ser vi ett solkors, en man med en yxa och en båt.

Kontakt Guidade turer:
Kristina Martinsson
090-35476
0730-919289